| Търговско наименование | БОРДО МИКС 20 ВП |
|---|---|
| Тип | фунгицид |
| Активни вещества | Бордолезова смес /медноцинков сулфат/200 г/л |
| Производител | ИКВ |
| Категория на употреба | непрофесионална |
| Култура | Вреда | Доза | Допълнителна информация | Каран. срок |
|---|---|---|---|---|
| 375 – 500 г/дка | Целина и Кардун(полско производство): Мана (Bremia spp., Phytophtora spp.), Листни петна (Ascochyta spp.), Бактериоза (Pseudomonas spp., Xanthomonas spp.) | 7 дни | ||
| Царевична салата, Цикория, Кресон, Рукола, Червено зеле(полско производство): Мана (Bremia spp.,Peronospora spp.), Алтернариоза (Alternaria spp.), Склеротинийно гниене (Sclerotinia spp.), Антракноза (Marssonina spp.), Бактериоза (Pseudomonas spp., Xanthomonas spp.).
Внася се във фаза ВВСН 12-49 (2-ри същински лист разтворен до типичен размер и форма на главите достигнати) |
||||
| Тученица, Манголд (полско производство): Мана (Bremia spp.,Peronospora spp.), Алтернариоза (Alternaria spp.), Антракноза (Marssonina spp.), Бактериоза (Pseudomonas spp., Xanthomonas spp.) | ||||
| Салатно цвекло, Целина, Хрян, Артишок, Пашърнак, Коренов магданоз: Мана (Phytophtora spp.,Plasmopara spp.), Алтернариоза (Alternaria spp.) Антракноза (Colletotrichum spp.), Церкоспороза (Cercospora spp.) Бактериоза (Pseudomonas spp., Xanthomonas spp.).
Във фаза ВВСН 15-47 (5-ти същински лист разтворен до 70 % от диаметъра на корена е достигнат) |
14 дни | |||
| Декоративни растения и дървесни видовеполско поизводство): Мана (Peronospora spp.), Септориоза (Septoria spp.), Антракноза (Colletotrichum spp.) Ръжда (Puccinia spp.), Кафяво гниене (Monilia spp.) | ||||
| Лоза | Мана | 500 – 600 г/дка | Прилага се във фенофаза на културата от „9 и повече листа са отворени на културата до фенофаза „повече от зърната се събират, грозда се затваря” / 19-79 ВВСН/
Работен р-р 100 л/дка. |
21 дни |
| Лук | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-47 (4-ти лист явно видим до 10 % от растенията листата са завити) | 3 дни |
| Пурпурни петна | ||||
| Черно гниене | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Круша | Повреди по клоните | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 91-53 (Нарастването на леторастите е завършено до разпукване на цветните пъпки). | |
| Струпясване | ||||
| Кафяво гниене | ||||
| Огнен пригор | ||||
| Бактериоза | ||||
| Дюля | Повреди по клоните | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 91-53 (Нарастването на леторастите е завършено до разпукване на цветните пъпки). | |
| Струпясване | ||||
| Кафяво гниене | ||||
| Огнен пригор | ||||
| Бактериоза | ||||
| Ябълка | Огнен пригор | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 91-53 (Нарастването на леторастите е завършено до разпукване на цветните пъпки). | |
| Повреди по клоните | ||||
| Мушмула | Повреди по клоните | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 91-53 (Нарастването на леторастите е завършено до разпукване на цветните пъпки). | |
| Струпясване | ||||
| Кафяво гниене | ||||
| Огнен пригор | ||||
| Бактериоза | ||||
| Краставици | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 10-89 (котиледоните са разтворени напълно до пълна зрялост) | 3 дни |
| Кафяви листни петна | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Портокал | Алтернария | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН15-89 (Масова поява на листа, без да са напълно развити до консумативна зрялост: типични за сорта вкус и съдържание) | 14 дни |
| Кафяво гниене | ||||
| Бактериоза | ||||
| Грейпфурт | Алтернария | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН15-89 (Масова поява на листа, без да са напълно развити до консумативна зрялост: типични за сорта вкус и съдържание) | 14 дни |
| Кафяво гниене | ||||
| Алтернария | ||||
| Лимон | Алтернария | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН15-89 (Масова поява на листа, без да са напълно развити до консумативна зрялост: типични за сорта вкус и съдържание) | 14 дни |
| Бактериоза | ||||
| Кафяво гниене | ||||
| Мандарина | Кафяво гниене | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН15-89 (Масова поява на листа, без да са напълно развити до консумативна зрялост: типични за сорта вкус и съдържание) | 14 дни |
| Бактериоза | ||||
| Алтернария | ||||
| Патладжан | Мана | 375 – 500 г/дка | Патладжан: Ооранжерийно производство – карантенен срок е 3 дни, полско произвдоство – 10 дни карантинен срок.
Внася се във фаза ВВСН 15-89 (5-ти същински лист до пълна зрялост) |
10 дни |
| Кафяви листни петна | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Пъпеш | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се вв фаза ВВСН 10-89 (котиледоните са разтворени напълно до пълна зрялост) | 7 дни |
| Кафяви листни петна | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Праскова | Бактериоза | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 95-53 (Половината на листата са пожълтели или опадали до отваряне на пъпките). | |
| Цитоспороза | ||||
| Сачмянка | ||||
| Карфиол | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-59 (4-ти същински лист до видими първите цветни листенца) | 14 дни |
| Чернилка | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Броколи | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-59 (4-ти същински лист до видими първите цветни листенца) | 14 дни |
| Чернилка | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Моркови | Мана | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 15-47 (5-ти същински лист разтворен до 70 % от диаметъра на корена е достигнат) | 14 дни |
| Алтернариоза | ||||
| Антракноза | ||||
| Церкоспороза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Репичка | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 15-47 (5-ти същински лист разтворен до 70 % от диаметъра на корена е достигнат) | 14 дни |
| Алтернариоза | ||||
| Антракноза | ||||
| Церкоспороза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Маруля | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 12-49 (2-ри същински лист разтворен до типичен размер и форма на главите достигнати) | 7 дни |
| Алтернариоза | ||||
| Склеротинийно гниене | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Спанак | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 12-49 (2-ри същински лист разтворен до формирана цялата листна маса). | 7 дни |
| Алтернариоза | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Грах | Антракноза | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14- 89 (4-ти същински лист разтворен до пълно узряване) | 3 дни |
| Мана | ||||
| Ръжда | ||||
| Септориоза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Череша | Цитоспороза | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 95-53 (Половината на листата са пожълтели или опадали до отваряне на пъпките). | |
| Бактериоза | ||||
| Слива | Бактериоза | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 95-53 (Половината на листата са пожълтели или опадали до отваряне на пъпките). | |
| Мехурки | ||||
| Цитоспороза | ||||
| Захарно Цвекло | Церкоспороза | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 39-49 (Листата покриват 90% от повърхността до кореноплодите са в техническа зрялост). | 14 дни |
| Чесън | Пурпурни петна | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-47 (4-ти лист явно видим до 10 % от растенията листата са завити) | 3 дни |
| Мана | ||||
| Черно гниене | ||||
| Антракноза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Фасул | Антракноза | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14- 89 (4-ти същински лист разтворен до пълно узряване) | 3 дни |
| Мана | ||||
| Ръжда | ||||
| Септориоза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Кайсия | Сачмянка | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 95-53 (Половината на листата са пожълтели или опадали до отваряне на пъпките). | |
| Цитоспороза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Кафяво гниене | ||||
| Орех | Бактериоза | 375 – 500 г/дка | Минимална употреба
Във фаза ВВСН 95-53 (50% от листата са окапали до разпукване на пъпките). |
|
| Бадем | Кафяво гниене | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 91-53 (Нарастването на леторастите е завършено до разпукване на цветните пъпки). | |
| Самодивски метли | ||||
| Сачмянка | ||||
| Бактериоза | ||||
| Ягода | Антракноза | 375 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 13-81 (3-ти лист развит до начало на узряване). | 7 дни |
| Бели листни петна | ||||
| Фитофторно гниене | ||||
| Бактериоза | ||||
| Бели листни петна | 375 – 500 г/дка | Ягода полско производство във фаза ВВСН 00-03 (Покой: листата са полегнали и частично загинали до набъбване на главната пъпка ). | ||
| Малина | Листни петна | 375 – 500 г/дка | Във фаза ВВСН 95-53 (50% от листата са окапали до разпукване на пъпките). | 14 дни |
| Петносване по пъпките | Във фази: BBCH 91-00 (Навлизане в покой), BBCH 00-10 (Покой до поява на първи лист). | |||
| Артишок | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-51 (4- ти лист ясно видим до начало до удължаване на луковицата, 100% дължина и диаметър на стъблото). | 7 дни |
| Листни петна | ||||
| Бактериоза | ||||
| Антракноза | 14 дни | |||
| Алтернариоза | ||||
| Антракноза | ||||
| Церкоспороза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Праз | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-51 (4- ти лист ясно видим до начало до удължаване на луковицата, 100% дължина и диаметър на стъблото). | 7 дни |
| Листни петна | ||||
| Бактериоза | ||||
| Лешник | Бактериоза | 375 – 500 г/дка | Минимална употреба
Във фаза ВВСН 95-53 (50% от листата са окапали до разпукване на пъпките). |
|
| Ряпа | Мана | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 15-47 (5-ти същински лист разтворен до 70 % от диаметъра на корена е достигнат) | 14 дни |
| Алтернариоза | ||||
| Антракноза | ||||
| Церкоспороза | ||||
| Бактериоза | ||||
| Тиквичка | Бактериоза | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 10-89 (котиледоните са разтворени напълно до пълна зрялост) | 3 дни |
| Мана | Внася се във фаза ВВСН 10-89 (котиледоните са разтворени напълно до пълна зрялост) | |||
| Кафяви листни петна | ||||
| Антракноза | ||||
| Маслина | Антракноза | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 10-85 (Отделяне на първи лист до напреднало узряване на плодовете). | 14 дни |
| Бактериоза | ||||
| Целина | Бактериоза | 375 – 500 г/дка | Внася се във фаза ВВСН 14-51 (4- ти лист ясно видим до начало до удължаване на луковицата, 100% дължина и диаметър на стъблото).
ВАЖНО! При овощните култури е задължително първите две третирания да се извършват през есента, след приключване на вегетацията. През пролетта, преди разпукване на пъпките, е много важно да се извършват още две пръскания. ЗАБЕЛЕЖКА: Отговорността за липса на каквато и да е било ефикасност или при фитотоксичност при употреба върху културите: малини, лешници и при ягоди за бели листни петна, е на лицето, прилагащо продукта Интервал на третиране: 8 – 10 дни. Смесимост Смесва се с почти всички видове инсектициди, фунгициди и листни торове. Екотоксичност Токсичен за водни организми. |
14 дни |
| Листни петна | ||||
| Мана |





